Augusztus végén lesz az Egri Bikavér Ünnep

Új időpontban, augusztus végén rendezzük meg a XXV. Egri Bikavér Ünnepet, amely ebben az évben háromnapos lesz. Azért döntött így Eger Város Hegyközsége Választmánya, hogy – a jelenlegi járványügyi korlátozások ismeretében – senkit se kelljen kizárni az ingyenes rendezvényről. Erről értesítette a Présházat Eger Város Hegyközsége.

Mindig büszkén gondolunk arra, hogy az Egri Bikavér Ünnep már nem csupán Eger, az Egri borvidék, az országrész, de mára már az egész ország egyik legismertebb borgasztronómiai rendezvénye. Minden évben keményen dolgozunk azért, hogy az egri Érsekkert egy júliusi hosszú hétvégén megteljen több tízezer látogatóval. A szervezésbe – sajnos – már lassan másfél éve beleszól a koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozások, illetve a folyamatos bizonytalanság.

Tavaly úgy döntöttünk, hogy a korlátozások ellenére, nagyszínpadi koncertek nélkül és egyéb kompromisszumok árán, de megrendezzük a XXIV. Egri Bikavér Ünnepet, hiszen bíztunk abban, hogy a következő, immáron a huszonötödik egy olyan rendezvény lehet, amely minden tekintetben méltó az egri borhoz, a borvidék szőlészeihez és borászaihoz, a konyhaművészeti szakemberek eredményeihez, Eger és a környék épített, illetve kulturális örökségéhez. Egy olyan Egri Bikavér Ünnepet szerettünk volna, amely az eddigi huszonöt esztendő minden tapasztalatát, csodáját, szeretetét és nyitottságát egybegyúrja, és egy feledhetetlen négy nappal lepi meg az egrieket, az idelátogató vendégeket és a szakma minden képviselőjét.

Sajnos, a koronavírus-járvány és az ezzel járó intézkedések még mindig korlátozzák a hétköznapjainkat. Sokáig reméltük, hogy idén július 8-a és 11-e között az Egri Bikavér Ünnep ismét egy olyan közösségi élményt nyújt a sok-sok hónapja korlátok között élők számára, amely nem a szigorításokról szól, illetve nem arról, hogy kit engedhetünk be a mindenki számára ingyenes rendezvényünkre és kiket kell kizárnunk.

Az a megannyi kincs, amely az Egri borvidéken terem, mindannyiunké, így az Egri Bikavér Ünnep is, amely az évtizedes barátságok, a nyitottság, a viszontlátás öröme és az élmények fesztiválja. Ezt az élményt együtt, mindenkivel szeretnénk átélni és megosztani, és ebből nem szeretnénk kizárni senkit, ezért úgy döntöttünk, hogy a XXV. Egri Bikavér Ünnepet nem az előre bejelentett, szokásos júliusi időpontban, hanem augusztus végén rendezzük meg.

A XXV. Egri Bikavér Ünnep új időpontja 2021. augusztus 26-28. 

Azért döntöttünk idén is az új dátumban, mert a jelenlegi szabályok szerint nem engedhetnénk be azokat, akiknek nincs védettségi igazolványuk, vagy egyéb módon nem tudják igazolni, hogy jogosultak a belépésre, és abban bízunk, hogy augusztus végéig ez a helyzet megváltozik. Szintén a járványhelyzettel, illetve annak következményeivel, továbbá a kései időponttal, az iskolakezdés közelségével függ össze, hogy az idei borünnepet „csak” háromnaposra tervezzük. 

A továbbiakról, miszerint lehetnek-e majd élő koncertek, illetve, hogy szükséges-e bármilyen korlátozó intézkedéseket bevezetni a fesztivál ideje alatt, a járványhelyzet függvényében folyamatosan igyekszünk majd beszámolni. 

Köszönjük mindenki megértését. Jó egészséget, nagyon szép nyarat kívánunk, vigyázzanak magukra, figyeljenek másokra, hogy minél többen találkozhassunk az augusztusi, XXV. Egri Bikavér Ünnepen!

Tarsoly József

hegybíró, főszervező

 

A Présház hozzáteszi:

Az idei Egri Bikavér Ünnep része lesz a XVII. Balassi-kard borseregszemle. Ezen a versenyen egy jellegzetes egri borfajta nemes kínálatából választják ki szakemberek azt a bajnokbort, amely jövőre a Balassi Bálint-emlékkard XXVI. átadásán ajándékként jut az akkor kitüntetendő magyar költőnek és külföldi műfordítónak.