Békéscsaba – Munkácsy városa

600 négyzetméteres molinót helyeztek ki a békéscsabai Marzek Kner nyomda épületére, amely a párizsi szalonjában megpihenő Munkácsy Mihályt és egyik híres festményének vázlatát ábrázolja. A város célja, hogy Munkácsy és Békéscsaba neve összekapcsolódjon. Varga Tamás alpolgármesternek tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Alpolgármester úr, miért emeli a XXI. században egy XIX. századi művész kisugárzása a magyar megyeszékhely rangját?

– Munkácsy Mihály, zseniális tehetségű festő Békéscsabán vett kezébe először ecsetet és innen indulva jutott el a világhírig. A hálás utókor és a város rendkívül büszke a mesterre, emlékét őrzi a róla elnevezett múzeum és a világon egyedülálló emlékház. A két intézmény, a megörökölt Munkácsy relikviagyűjtemény, vázlatok, festmények jó alapot képeztek ahhoz, hogy a Modern Városok Program támogatásával megkezdődhessen egy komplex, kulturális fejlesztési célfeladat, a Munkácsy-negyed kialakítása.

Az Élővíz-csatorna két partját, szűken vett belvárost érintő, közgyűjteményi épületek XXI. századi elvárások szerinti felújításával, új bábszínház építésével, közterek átalakításával felépülő program új arculatot, imázst adhat Békéscsabának.

A teljes interjú: