Családja sem érti, miért esküdött fel az Iszlám Államra 

Egyre több részlet derül ki arról a férfiról, aki az Iszlám Államnak hűségesküt téve tervezett merényletsorozatot Magyarországon. Többek között az is, hogy egy csőbombát akart elkészíteni, és gázolásos merényletet is tervezett. A Terrorelhárítási Központ munkatársai kedden fogták el. Kiderült azóta, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanult, és jó családból származik, ügyvéd és pedagógus szülőktől, akik nem tudták, hogy fiuk radikálizálódott – számolt be e az M1 Híradója.

A TEK a rajtaütéskor bombakereső robottal, kutyával érkezett meg a házhoz. Egyebek mellett robbanószert kerestek, a férfi ugyanis pokolgépes merényletet is tervezett.

A titkos beszélgetésekben pedig a dzsihadista propaganda mellett a terrortámadásra való felkészülésről, az ezekhez szükséges eszközökről, módszerekről és anyagokról is szó volt.

A fiatal férfi közösségi oldala csütörtökön még elérhető volt, ezen volt látható, hogy több iszlamista oldalt is követett.

Hitetlenkednek a szomszédok

Minderről még a közvetlen környezetében sem tudott senki. A környéken élőket is megdöbbentette az eset. Az mondták, nem úgy ismerték meg az értelmiségi családból származó egyetemistát, mint aki képes ilyesmire.

Időközben folyamatosan derülnek ki új információk, a TEK azt is kiderítette, hogy a férfi felvette az iszlám vallást, és hűségesküt tett a terrorszervezetnek; felajánlotta, hogy összeszerel egy csőbombát, és ehhez az interneten rendelt eszközöket. De azt is elmondta, hogy hajlandó lenne gázolásos merényletre is.

Mindkét támadást Magyarországon követte volna el, és olyan helyszíneken tervezett merényletet, amely nagy tömegeket vonz. Célja pedig az volt, hogy megfélemlítse Európa lakosságát.

A magyar terrorista mindenképp mártírhalált akart halni – erről a TEK főigazgatója beszélt az M1-en. Hajdu János hozzátette:

a férfi célja az volt, hogy a „Paradicsomba” kerüljön, ezért olyan terrorcselekményt akart elkövetni, ami sok áldozattal jár.

Elmondta, hogy egy olyan emberről beszélünk, aki felesküdött az Iszlám Államra.

Magyarországon eddig még nem történt terrortámadás, Nyugat-Európában azonban az elmúlt években többször is lecsaptak a dzsihadisták. Például 2016 nyarán Nizzában, ahol egy tunéziai férfi egy teherautóval nagy sebességgel hajtott bele a tömegbe, 87 ember halálát okozva.

Ehhez hasonló támadásra készült a magyar terrorista is. A TEK egy szimuláción mutatta be, hogy mekkora pusztításra képes egy ilyen merénylet.

„Az mindenféleképpen jó jel, hogy a magyar hatóságok az előkészületi szakaszában egy ilyen cselekménynek már fel tudtak lépni, és mindent megtettek annak érdekében, hogy mindannyiunk biztonsága sértetlen maradjon” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség szerda délután elrendelte a férfi letartóztatását. A nyomozás jelenleg is zajlik. Az egyelőre nem lehet tudni, hogy a fiatal férfi mikor, hol és hogyan radikalizálódott, kikkel állt kapcsolatban, és rajta kívül másokat is behálózott-e az Iszlám Állam.

Elfogott a Terrorelhárítási Központ egy magát iszlamistának valló, 21 éves magyar férfit, aki többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon – jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sajtótájékoztatón, szerdán.

Hajdu János elmondta, hogy a TEK kedden fogta el a férfit.
A főigazgató hozzátette: az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben.

A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, “kimondottan dzsihadista propagandát” valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt – közölte az altábornagy.
Ismertette: a fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt – mondta a főigazgató.
Hajdu János ismertette: már annyi információ gyűlt össze, hogy a felderítési igazgatóság úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben. Az ügyészség az ügyet innentől átvette – tette hozzá.
Kérdésre válaszolva elmondta: a fiatalember bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat, de ezt a későbbiekben a nyílt nyomozás fogja feltárni.
Megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. “Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk” – fogalmazott.
Hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, amelynek elemzése napokba, de akár hetekbe is telhet – közölte.
Arra a kérdésre, hogy a férfi megnevezett-e konkrét rendezvényt, Hajdu János azt mondta: erre nem áll módjában jelenleg válaszolni, de később elképzelhető, hogy tud majd. Időpontról sem tudott beszámolni, de hozzátette: attól tartottak, hogy ez a közeljövőben megtörténhet.
Az MTI kérdésére, hogy magányos elkövetőről van szó vagy lehetnek tettestársai Magyarországon, Hajdu János azt válaszolta: ők is vizsgálják ezt, de egyelőre nem merné egyiket sem biztonsággal állítani.
Ibolya Tibor fővárosi főügyész korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint “Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén”. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit gyanúsítottként hallgatta ki terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt, és indítványt tett a letartóztatására.
A Fővárosi Törvényszék szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A döntés jogerős.

MTI

Hirado.hu