Az USA dán szervezettel kémkedett

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency: NSA) a dán hírszerzés egyik egységének segítségével magas rangú európai tisztségviselők, köztük Angela Merkel német kancellár után is kémkedett az előző évtized első felében – jelentette a Danmarks Radio (DR) dán állami műsorszolgáltató hétfőre virradóra, a Dán Védelmi Hírszerző Szolgálat (Forsvarets Efterretningstjeneste: FE) belső vizsgálatára hivatkozva.
A DR forrásai szerint erre a megállapításra jutottak a belső vizsgálatban, amely az NSA szerepét vizsgálta az együttműködésben. Hivatalosan a dán szolgálat nem erősítette meg a közléseket.
A 2012-től 2014-ig tartó időszakot felölelő vizsgálat szerint az NSA dán információs csatornákat használt fel arra, hogy magas rangú svéd, norvég, francia és német tisztségviselők, köztük Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter és Peer Steinbrück korábbi német ellenzéki vezető után kémkedjen.

Az NSA telefonhívásokhoz, szöveges üzenetekhez és chaten belüli üzenetváltásokhoz fért hozzá a tisztségviselők telefonjain, célzott lehallgatásokkal és az NSA által kifejlesztett Xkeyscore adatelemző szoftverrel.

A DR szerint az FE-ben 2014-ben indítottak belső vizsgálatot az NSA egykori munkatársával, Edward Snowden amerikai informatikussal kapcsolatos kiszivárogtatási botrány miatt. Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy a jelhírszerzésre szakosodott NSA tömeges adatgyűjtést folytatott, és lehallgatóprogramokkal figyelte meg amerikai állampolgárok, valamint külföldi vezetők, köztük európai szövetséges országok politikusainak kommunikációját. Snowden az adatszivárogtatást követően Oroszországba menekült, ahol menedékjogot kapott.

Steinbrück az ARD német országos köztelevíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: groteszknek tartja, hogy baráti országok hírszerzési szolgálatai valóban lehallgatják más partnerországok fő tisztségviselőit, és kémkednek utánuk. Steinbrück politikai botrányról beszélt.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter az SVT svéd közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy “teljes tájékoztatást követel” az ügyben. Frank Bakke-Jensen norvég védelmi miniszter az NRK norvég közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva kijelentette: komolyan veszi az állításokat. Clément Beaune Európa-ügyi francia államtitkár a France Info hírrádiónak úgy vélekedett: ki kell vizsgálni a DR beszámolójának hitelességét, és ha megerősítést nyer, akkor valóban “komoly” ügyről van szó.

A német kancellária meg nem nevezett szóvivője a DR beszámolójával kapcsolatos kérdésekre azt mondta: csak az újságírók kérdései nyomán szerzett tudomást a jelentésről, mindazonáltal nem kívánt megjegyzést fűzni hozzá.

Trine Bramsen dán védelmi miniszter szintén nem kívánt reagálni a hírszerzési ügyekkel kapcsolatban a médiában terjedő “találgatásokra”.

Trine Bransen 

“Általánosságban annyit elmondhatok, hogy ennek a kormánynak a hozzáállása hasonló ahhoz, amit a korábbi miniszterelnök 2013-ban és 2014-ben is elmondott: a közeli szövetségesek rendszerszintű lehallgatása elfogadhatatlan” – áll Bramsennek a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Az NSA és az amerikai hírszerzési igazgató nem kívánt reagálni.

Az Egyesült Államok közeli szövetségesének számító Dániában található számos szárazföldi főállomása a Svédországot, Norvégiát, Németországot, Hollandiát és Nagy-Britanniát ellátó vagy onnan kiinduló tengeri alatti internetkábeleknek.

MTI

Kép: commons wikimedia

avisen.dk

Merkel és Macron az európai politikusok utáni kémkedésről szóló hírek tisztázását kéri a dán kormánytól

A dán hírszerzés és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) európai politikusokat célzó közös lehallgatási műveleteiről szóló sajtóbeszámolók tisztázását kérte a dán kormánytól hétfőn Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

A német-francia minisztertanács online formátumban tartott értekezlete utáni tájékoztatón Emmanuel Macron Párizsban kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan.
Ezért “teljes nyíltságot és a tények feltárását várjuk dán és amerikai partnereinktől” – mondta a francia államfő az online tájékoztatón.
Angela Merkel Berlinben kiemelte, hogy egyetért Emmanuel Macronnal. A német kormány álláspontja nem változott az NSA körüli “ügyek” kezdete óta – tette hozzá a kancellár, utalva arra, hogy az NSA adatgyűjtő programjai körüli leleplezések kezdete, 2013 óta elítélik a szövetségesek egymás elleni kémkedését, és a történtek feltárását sürgetik.
Ugyanakkor a dán védelmi miniszter vonatkozó nyilatkozata “megnyugtató”, és biztosítja a lehetőséget a bizalomra épülő együttműködés folytatásához – mondta Angela Merkel.
A dán közszolgálati médiatársaság (DR) hétfői beszámolója szerint a külföldi hírszerzésre szakosodott nemzetbiztonsági szolgálat (FE) egy belső vizsgálata megállapította, hogy a 2010-es évek elején együttműködtek az NSA-vel vezető európai politikusok, köztük Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter, jelenlegi szövetségi elnök kommunikációjának megfigyelésében.
Trine Bramsen dán védelmi miniszter a beszámolóra reagálva közölte, hogy a “rendszerszintű lehallgatás” szövetségesek között elfogadhatatlan.

MTI