Egyetemes magyar szellemi fölény

Budapest egy új nemzetközi egyetemmel gazdagodik. A német nyelvű Andrássy Egyetem és a CEU után a Fudan Egyetem is a magyar fővárost választotta. Ezzel Budapest még jobban integrálódik az európai és nemzetközi felsőoktatás és tudomány vérkeringésébe. Kiszelly Zoltán politológust, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatóját kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Igazgató úr,  már van működő „kínai egyetem” Budapesten. A Metropolitan Egyetem, amelybe 2014-ben fektetett be a kínai CEE Equity Alap. Nem rémlik, hogy ott bárki indoktrinációt fedezett volna fel. Ugyanakkor egy másik, egy tőzsdespekulációból fenntartott egyetemen egészen durva és leplezetlen az indoktrináció. Erre a szellemi inváziós folyamatra hogyan lehet ellencsapást mérni?

– A felsőoktatási törvény reformja egyenlő versenyfeltételeket teremtett, mostantól egy képzésért egy diploma jár. A CEU egészen Bécsig futott, amerikai akkreditációjú képzéseit oda vitte, de bőven maradt Budapesten is képzésük.

Az ELTE és a CEU „jobban tudja – okostojás” világmegváltói konkurenciát kapnak, a kínaiaknak legalább annyi pénzük és felkészült tanáruk van, ráadásul Kína fejlődik, a nyugat pedig — önsorsrontó módon — önmagát számolja fel. Nagy lesz a kontraszt. A genderidológia és más obskúrus képzések; a diákok aktivistaként való használata; a vita helyetti kinyilatkoztatás és a másként gondolkodók elhallgattatása (Cancel Culture) a liberálisokra jellemző, de jó előre a kínaiakat vádolják vele. Szerintem attól is félnek, hogy a tehetséges fiatalok majd nem őket választják. A liberális szócséplés helyett a Fudan a jól fizető műszaki és informatikai jövőszakmákat tanítja majd. Most legalább a liberális hegemónia megtörik.

– Az önképe szerint globalista ellenzék sinofób tirádákkal akarja a magyar diákokat a külföldiekkel szembefordítani, holott a Fudan kampuszával gyarapodó Diákváros pont attól lenne mondén, ha több ország diákjai laknának ott. Minthogy ezt a hungarofób szélsőség is tudja, mi lehet az a mögöttes, valódi ok, amely miatt – vélhetően felbéreltként – harcolnak?

A teljes interjú:

Kép: china-admissions.com