Cézár-díj: Albert Dupontel

Tarolt Albert Dupontel legújabb társadalomkritikus vígjátéka, a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: az Adieu les cons (Adieu a hülyéknek) című alkotást hét kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

A komédia elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek, forgatókönyvnek, valamint a legjobb férfi mellékszereplőnek (Nicolas Marié), a legjobb díszletnek (Carlos Conti) és a legjobb fényképezésnek (Alexis Kavyrchine) járó elismerést, és a gimnazistáknak az idén először odaítélt César-díját is megkapta.


A filmet alig egy hétig vetítették a mozikban a koronavírus-járvány miatti őszi általános karantén előtt, de néhány nap alatt 700 ezren nézték meg.
Az előző filmjéért, a Viszontlátásra odafönt című vígjátékáért öt Césart elnyert rendező ezúttal sem jelent meg a díjátadón, amelyet évtizedek óta bojkottál.
“A César olyan mintha azért menne be az ember a Louvre-ba, hogy megállapítsa, hogy az egyik festő jobb, mint a másik. Tanácstalanul állok az ilyen intellektuális ítélkezés előtt. Inkább finoman kivonom magam belőle, de azért örülök, hogy létezik (a César)” – mondta a film tavalyi bemutatójakor egy televíziós interjúban a rendező, akit távolmaradása ellenére rendszeresen díjaz a filmakadémia.
A 46. César-díjátadót szigorú egészségbiztonsági körülmények között rendezték meg a párizsi Olympia koncertteremben, ahova kizárólag a díjra jelölt alkotók kaptak meghívást, s minden művészt leteszteltek a gála előtt.
Miután a mozik több mint négy hónapja zárva tartanak, s 2020-ban is csak néhány hónapig fogadhattak nézőket, a megszokott 250-300 helyett csak 133 bemutatott francia alkotás között dőlt el a díjak sorsa, amelyek közül többet is elsőfilmek alkotói kapták.

MTI

Kép: lavoixdunord.fr