Az EU kettős mércéje

Tőkés László szerint az Európai unió (EU) kettős mércét alkalmaz Magyarországgal és Spanyolországgal szemben: Magyarország esetében a jogállamiságot félti, Spanyolország esetében pedig szemet huny a jogállamiság súlyos megsértése fölött.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke erről pénteken azon az online sajtótájékoztatón beszélt, amelyet a székely szabadság napja kapcsán tartottak erdélyi magyar és spanyolországi katalán vezetők részvételével.


Tőkés László kinyilvánította szolidaritását azokkal a katalán politikusokkal, akik a katalán függetlenségi népszavazás miatt kerültek börtönbe Spanyolországban, és azokkal a katalán európai parlamenti képviselőkkel, akik mentelmi jogát hétfőn vonta meg az Európai Parlament (EP), hogy kiszolgáltassa őket a spanyol bíróságoknak. Úgy vélte: a katalán EP-képviselők kiadatása, rendőrkézre juttatása az EP és az európai demokrácia számára egyaránt szomorú.
“Mi csak autonómiát akarunk, nem függetlenséget, mégis ugyanaz a sors jut ártatlan székely politikai foglyainknak, mint a katalán vezetőknek” – jelentette ki a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán székelyföldi fiatalok ügyére utalva. Tőkés László megemlítette: tudni szeretné, hogyan szavazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két EP-képviselője: Vincze Loránt és Winkler Gyula a katalán vezetők mentelmi jogáról.
A politikus bírálta az RMDSZ-t és Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, amiért Klaus Iohannis államfő tavalyi magyarellenes megnyilvánulása után “szerecsenmosdatásba kezdett”, és nem foglalkozik a “székely politikai foglyok” ügyével.
Úgy vélte: a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek az a célja, hogy megszüntesse Székelyföld száz éve tartó gazdasági diszkriminációját, és megteremtse az itthon maradás feltételeit a székelyföldi fiataloknak.
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kijelentette: azt szeretné, ha a nemzeti régiók európai uniós kezdeményezése kétpólusúvá válna, és a Kárpát-medencei magyar pólus mellett a spanyolországi katalánok és baszkok mozgalmai képeznék a másik pólust.
Erika Casajoana Daunert, a katalán nemzetgyűlés tagja elmondta: a nemzeti régiók polgári kezdeményezésnek a spanyolországi támogatottsága nagymértékben a katalán függetlenségi mozgalomnak köszönhető. “Mindig a kisebbségek mellett, az állam nélküli nemzetek mellett leszünk” – jelentette ki a katalán politikus.
Erika Casajoana Daunert is csalódottságának adott hangot a katalán politikusok mentelmi jogának a megvonása miatt. Elmondta: Spanyolország uniós csatlakozásakor azt remélték, hogy az ország demokráciát fog importálni az EU-ból, ehelyett azt tapasztalják, hogy Spanyolország exportálja az autoritárius politikát az EU-ba.
A katalán politikus abbeli reményét hangoztatta, hogy Izsák Balázzsal együtt meg tudják győzni az Európai Unió testületeit a nemzeti régiók ügyének a fontosságáról.

Kép: makohirado.hu