Király

Fejedelem

 

Katona

 

Mester

 

Aranyszarvas

 

Lantos

 

Europa

 

Hamvas

 

Borrend

 

Fesztival

 

Trezor

 

Hirek

 

Kapcsolat

 

 

 

 

 

 

Balassi-kard borkincstár

 

 

A kiemelkedően magas színvonalú magyarországi éttermek, vinotékák klubja. Ezekben fogyaszthatók vagy megvásárolhatók a Bálint napján átadandó európai irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz kapcsolódó Balassi-kard védjegyet eddig kiérdemlő borok: 2006-ban Tóth Sándor Scheller Szőlőbirtokának 2003. évi Főbora, 2007-ben Dula Bence Egri Hegybíró bora Egri Bikavér elnevezésű 2001. évi alkotása; a villányi Szende Gábor 2006-os Kékoportója, valamint a szentantalfai Dobosi Dániel Zánkai Kéknyelűje.

Ide tartoznak a Hamvas-fürt borművészeti díjat kiérdemlő borok is: 2005-ben Lőrinc György St. Andrea pincészetének 2003-as Egerszóláti Olaszrizlingje, 2006-ban Bock József 2003-as Capella cuvée-je. 2007-ben Gyöngyös város bora: a 2006-os Mátrai Szürkebarát.

A Hamvas-fürt borművészeti díjas Gál Tibor, illetve a Neszmélyi borvidék – benne Szöllősi Mihály és Kamocsay Ákos – kiemelkedő borai, valamint a Hamvas-fürttel 2007-ben kitüntetett Gyöngyösi Hegyközség nemes Szürkebarátjai, Olaszrizlingjei, továbbá a Prímási Borrend, a Vinum Primatis válogatott borai szintén a borkincstárt gazdagítják.

 

 

A Hamvas-fürt díjas Capella

 

 

 

Magyar aranybor világversenyen: Zeus

 

Kiemelkedő sikert ért el egy badacsonyi borkülönlegesség a Concours Mondial borversenyen. A felmérést ebben az évben Maastrichtban rendezték. A világvetélkedőn 47 ország 5460 borát kóstolták meg újságírók, pohárnokok – sznob elnevezéssel „sommelier”-k – és borászok. A magyarok 27 borral indultak, s ezek közül négy hozhatott haza érmet. A három ezüstérmes bor – egy villányi, egy szekszárdi és egy balatonboglári – mellett Nagy Arany érmet kapott a badacsonyi különlegesség, a 2005-ös Zeus.

 

 

Az Első Magyar Borház tulajdonosa, Szeremley Huba a pesti Borkápolnában számolt be az eredményről. Elmondta, hogy a 13-as szeszfokkal rendelkező édes fehér bort a badacsonyi ásványosság mellett az egymás kiegyenlítő magas cukorfok és élénk sav teszi elevenné, és minden más édes bortól – köztük a tokaji aszútól – könnyen megkülönböztethető boregyéniséggé.

 

 

 

PRÉSHÁZ ● MOLNÁR PÁL ● BUDAPEST