Király

Fejedelem

 

Katona

 

Mester

 

Aranyszarvas

 

Lantos

 

Europa

 

Hamvas

 

Borrend

 

Fesztival

 

Trezor

 

Hirek

 

Kapcsolat

 

 

 

 

 

Viperák az uniós jogállamban II.

 

 

A pályázatot Marton A. Márton nyerte meg.

 

Képzőművészeti pályázat az V. évfordulón

 

 

A magyar összművészeti portál, a www.preshaz.eu az idén is – immár a második alkalommal – képzőművészeti pályázatot hirdet a 2006. október 23-ai budapesti történlések emlékének fölidézésére.

Címe: „Viperák az uniós jogállamban”

A pályaműveknek a világhálón bemutatható formában, művészi szinten kell megörökíteni a forradalom 50. évfordulóján a szabadság fővárosában lezajlott eseményeket: az azonosíthatatlan személyek által fejmagasságban kilőtt gumitöltények okozta drámát, a viperás ütlegeléssel kialakított félelmet.

A Viperák az uniós jogállamban című képzőművészeti pályázat kifejezetten a világhálón zajlik. A pályázat kiírói és a pályaművek elkészítői e-mail-ben tartják a kapcsolatot, s a díjazás is kizárólag az interneten történik: eszerint a legjobbnak talált öt pályaművet a magyar összművészeti portál, a www.preshaz.eu 2011. október 23-án megjeleníti.

Az alkotásokat 2011. október 19-éig kell – könnyen megnyitható, 1 megabájtnál kisebb változatban – eljuttatni a preshaz@preshaz.eu E-levélcímre.

Forrás: 

www.preshaz.eu/Hirek.htmKaliforniában a Balassi-kard Rizling

Los Angeles-i rendezvényen játszotta az egyik főszerepet Varga Zoltán balatonfüredi borász mesteri alkotása, a Balassi-kard Rizling. Május 27-én a kaliforniai magyar főkonzulátus klubházában adták át John Ridland amerikai műfordítónak a nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. A szablya, a herendi porcelánszobor és az oklevél mellett a kései szüretelésű Balassi-kard rizling volt az irodalmár jutalma.

A tavalyi Balassi-kard borseregszemlén diadalmaskodott Varga Zoltán, a Lídia Borház tulajdonosa a szakmai borversenyben indított olaszrizlinggel. Az augusztusi versenyben kiválasztott bort az idén februárban, a Balassi Bálint-emlékkard átadásán mutatták be a szélesebb közönségnek. A budai Gellért szállóbeli rendezvénytől a 77 éves John Ridland – orvosi javaslatra – távol maradt, ám amerikai születésű segítője, Czipott Péter megjelent, ás képviselte költőtársát. A kaliforniai irodalmár professzort a napokban Los Angelesben „kardozták fel”, a szablya, a herendi porcelánszobor és az oklevél mellett a balatonfüredi csúcsbort is átnyújtották a kitüntetettnek.

Alább olvasható a magyar főkonzulátus sajtóközleménye:

Ismét magyar szótól volt hangos 2010. május 27-én a Los Angeles-i főkonzul Bel Air Crest-i rezidenciájának klubháza.  Bokor Balázs főkonzul által adott két koktél során csendültek fel a poharak John Ridland amerikai műfordító, a Balassi Bálint emlékkard idei díjazottja és a jelenleg alakuló Kaliforniai Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara tiszteletére.

Amint arról már a magyar sajtó korábban részletesen beszámolt, az idén John Ridland amerikai költő-műfordító kapta a Balassi Bálint-emlékkardot.  Az elismerést a díjazottnak Bokor Balázs, Los Angeles-i főkonzul adta át.  Az 1997 óta adományozott rangos irodalmi díjat minden évben egy magyar és egy külföldi – idegen anyanyelvű – költő veheti át.  John Ridland, a Santa Barbara-i Kalifornia Egyetem angol nyelvi tanszékének professzor emeritusa nem tudott Budapestre utazni, így az elismerést nevében akkor képviselőként Czipott Péter vette át, aki a Balassi-versek angol nyersfordítását elkészítette Ridland számára.  John Ridland ültette át angol nyelvre Petőfi Sándor János vitézét, Balassi több versét, jelenleg egy Márai fordításon dolgozik.  John Ridland angol nyelven írt verseiből magyar nyelven „Ballada Brahms névjegyére” jelent meg válogatás.

Bokor Balázs köszöntőjében hangsúlyozta, hogy John Ridland komoly érdemeket szerzett a magyar irodalom remekműveinek nemzetközi megismertetésében.  A professzor teljesítménye azért is egyedülálló, mert egyaránt képes különböző magyar költőket és írókat angol nyelven megszólaltatni, legyen szó a reneszánsz kor Balassijáról vagy éppen a XX. század Márai Sándorjáról.  Magyarország joggal lehet büszke kulturális értékeire, amelyeket ha más nemzetekkel megoszt, csak még jobban gazdagodik.  E kincsek kiosztásában John Ridland vitézen kivette részét, méltó tehát, hogy a Balassi Kuratórium odaítélt, végvári szablya díszítse.

A szablyát bonyhádi Fazekas József kardkovács, a díszokleveleket pedig Vincze László szentendrei nyomdász készíti.  2002 óta a világhírű Herendi Porcelán Manufaktúra egy, erre a célra készített Balassi-szoborral is megajándékozza a költőket.

Forrás: www.preshaz.eu/Hirek.htm

Tokajban a Balassi-kard borseregszemle

A férfias furmint versenye – ez a jelmondata a VI. Balassi-kard borseregszemlének. Az évről évre borvidékről borvidékre vándorló borválasztó versenynek ebben az évben Tokaj-Hegyalja ad otthont. A Tokaji borok fesztiváljának szakmai rendezvényén a Balassi-kard Furmintot választják ki helyi szakemberek és a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának borkedvelő tagjai. Május 30-án a Tokaji Borok Házában vakkóstolás után nevezik meg a győztest. Abból a 12 borból választanak, amelyet előzetesen a Tokaji Hegyközség megfelelőnek talált a vetélkedésben való indulásra.

A győztes boros gazda nyújthatja át alkotását a nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard kitüntetettjeinek: egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. A Balassi-kardot jövőre a XV. alkalommal adják át Bálint napján Budán.

A Tokaji borok fesztiválján sorra kerülő Balassi-kard borseregszemle művelődési érdekességgel is szolgál: az eredményhirdetésen a mezőzombori Balassi Asszonykórus énekel. Balassinak Mezőzomborban szőleje volt, erre emlékezve a helyi asszonykórus néhány évvel ezelőtt fölvette a reneszánsz költő nevét. Országos jelentőségű rendezvényen való első bemutatkozásuk a Balassi-kard borseregszemlén Tokajban kerül sorra. 

A Balassi-kard borseregszemlék alkalmával eddig Tóth Sándor Balassi-kard Főbora, Dula Bence Balassi-kard Bikavérje, Szende Gábor Balassi-kard Kékoportója Dobosi Dániel Balassi-kard Kéknyelűje és Varga Zoltán Balassi-kard Rizlingje győzött, most a furmintok vetélkednek az irodalmi védjegyért.

Forrás: www.preshaz.eu/Hirek.htm

Átadták a spanyol „Balassi-kardot”

2010. április 23. José Emilio Pacheco mexikói író kapta a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat, amelyet János Károly spanyol király adott át pénteken.

(MTI) - A Madridhoz közeli Alcalá de Henares-i egyetemen tartott ünnepségen az uralkodó a 70 éves irodalmár emberségét és szociális elkötelezettségét méltatta: „Pacheco műveiben mindig is a szenvedőkért szállt síkra”.

José Emilio Pacheco  felhívta a figyelmet a tollforgatásból élő írók nehézségeire. Mint elmondta, „a legtöbben ma is úgy élnek, mint a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes, aki életében nem kapta meg a műveit megillető figyelmet és elismerést”.

Pachecónak már novemberben odaítélték a 125 ezer euróval (33 millió forinttal) járó díjat. Octavio Paz, Carlos Fuentes és Sergio Pitol után ő a negyedik mexikói, aki kiérdemelte ezt az elismerést. Az írót Latin-Amerika egyik legjelentősebb kortárs szerzőjeként tartják számon.

A Cervantes-díj több tekintetben hasonlít az európai szellemiségű magyar irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz. A spanyol író és a magyar poéta kortársak voltak, Cervantes volt az idősebb hét évvel, ugyanakkor 22 évvel tovább élt. Mindketten katonáskodtak, védték hazájukat az oszmánhódítás ellen. S mindketten súlyosan megsebesültek. Cervantes a lepantói csatában, 1571 októberében sérült meg, Balassi Esztergomnál 1594 májusában kapott lőtt sebet. A spanyol hazafi béna balkézzel ugyan, de túlélte, a magyar parancsnok tíz nappal később hősi halált halt.

A két elismerés több tekintetben hasonlít egymáshoz. Mindkét díj túllép az államhatáron, a teljes nyelvterületet veszi figyelembe. A Cervantes-díj esetében az egykori spanyol világbirodalom a térség, a Balassi-kard esetében a Kárpát-medence, ám az emigráció is szem előtt van.

Mindkettőt a díjátadás napjával is kapcsolják a névadóhoz: Cervantes esetében halálának napja, április 23. az időpont. Balassi esetében a névnap: Bálint napja, február 14. az átadás dátuma. 

Egy-egy nagy hazai alkotó kaphatja a díjat évente, a Balassi-kard esetében több évtizedes irodalmi múlttal, számos verskötettel, vitathatatlan szakmai és közönség-elismeréssel rendelkező költő. Észlelhető különbség, hogy a Balassi-kardot – minthogy a költő kiváló műfordító is volt – évente egy idegen anyanyelvű műfordító is átveheti.

Lényeges különbség, hogy a Cervantes-díj állami intézmény, a Balassi-kard civil elismerés, távol tartja magát a politikától; a döntést nagyrészt az eddig kitüntetett poéták hozzák.

Differencia az is, hogy míg a spanyol díj jelentős pénzzel jár, a magyar elismerés a kardon, a porcelánszobron, az oklevélen, és a versenyben kiválasztott boron kívül elsősorban erkölcsi rangot ad.

Forrás: www.preshaz.eu/Hirek.htm

Balassi Egerben, 430 év után

Capitaneus Agriensis… Egri kapitányként szolgálta a királyi hadsereget Balassi Bálint, s lovasok parancsnokaként 430 évvel ezelőtt, 1580 áprilisában hajtotta végre a hatvani vásárütést, majd a zsákmánnyal Egerbe tért vissza vitézeivel. Ezt a hadi tettet is felidézték a költészet napja alkalmából az egri Kálvin Házban három Balassi-kardos költő jelenlétében.

Miskolcról Serfőző Simon, a kárpátaljai Mezőváriból Vári Fábián László, a délvidéki Óbecséről Tari István tartott Balassit felidéző irodalmi estet Egerben. A három Balassi-kardos poétával Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard Kuratóriumának titkára beszélgetett. A XVI. század második felének költészetét, és az abból is ihletést kapó XX-XXI. századi magyar poézist népes közönség előtt taglalták a verselők: saját verseikből is felolvasva.

„Üres kupához / illik a bánat - / nem üzen Tokaj / sem víg Eger” – elevenítette meg a vendégfogadó várost is említő versét Vári Fábián László. A kárpátaljai poéta a magyar irodalom egységét emelte ki. „Résein e hazának / maradék melegét / kifújja a szél” – adott hangot aggodalmának egy költeményében Serfőző Simon. A költő a magyar vidék fölemelését siettette, ehhez a költészet is erőt adhat – hangoztatta. „Hagyd békén azt, mi volt, / túlélőké a bolt! / Holtaké a szégyen / és az emlékérem” – írta híres, Vesztőhelyünk Arad című verésben Tari István. A délvidéki költő az ország elöregedésének veszélyeire figyelmeztetett.

Az irodalmi esten szóba kerültek a Balassi Bálint-emlékkard külföldi kitüntetettjei is. Mint ismeretes, a Balassi-kardot évente egy magyar poéta és egy Balassi-fordító veheti át. A tizenhat eddigi magyar költő mellett kilenc külföldi irodalmár vihette haza a Balassa-szablyát. Vári Fábián László az olasz Armando Nuzzóval, Serfőző Simon az orosz Jurij Guszevvel, Tari István pedig a mongol Daváhügijn Ganbolddal vehette át a díjat Bálint napján Budán az utóbbi esztendőkben.

Az est szervezője, Ködöböcz Gábor irodalomtörténész bejelentette: egri hagyományt nemesbítenek a Balassi-kardos költők bemutatásából a jövőben.

Az Eger Televízió tudósítása:

http://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=963

Forrás: www.preshaz.eu/Hirek.htmFelvidékiek is a Balassi-misén


Esztergom megint a térség spirituális központja - derült ki szombaton
este a város ferences templomában tartott Balassi-misén. Az
istentiszteletre a Duna északi oldaláról is jöttek magyarok, onnan,
ahol az állam terrorizálja az anyanyelvüket használó polgárait.

A magyar egyháztörténet harmadik Balassi-miséjét tartották szombaton
este az esztergomi ferences templomban. A Bálint nap előestéjén a XVI.
századi európai költőóriást idézték fel az istentisztelet résztvevői.
Kiss-Rigó László megyés püspök megszentelte azt a két Balassi
Bálint-emlékkardot, amelyet Bálint napján Budán egy magyar költő és
egy amerikai műfordító átvehet.

A mise zenei anyagát a Misztrál együttes és az esztergomi Balassa
Kórus adta. A Misztrál Balassi istenes verseiből énekelt, a Balassa
Kórus pedig Monteverdi műveit mutatta be: mint emlékezetes, az itáliai
zeneszerző 1595-ben maga is járt Esztergomban.

Az istentisztelet végén Balassi-emlékérmeket nyújtottak át azoknak a
művészeknek, akik cselekedtek Balassi emlékének elevenen tartásáért.
Rieger Tibor bronzplakettjét és Vincze László merítettpapír-oklevelét
hárman vették át: Balassa Sándor zeneszerző, Czipott Péter amerikai
magyar irodalmár és Reményi Károly, a Balassa Kórus karnagya.

A misén felvidéki magyarok is részt vettek: utólagos beszámolójuk
szerint csodálatos élményben volt részük.
 

Lídia-siker a Balassi-kard borseregszemlén

A kései szüretelésű olaszrizlingek sikerét hozta az V. Balassi-kard borseregszemle. A költői borversenyben a Lídia Borház 2006-os olaszrizlingje győzött: ez a nedű viselheti a Balassi-kard Rizling védjegyet.

Az európai igényű Balassi-kard borseregszemlét ebben az évben Balatonfüreden rendezték, a Hal- és bornapok borászatilag legrangosabb eseménye a zárónapon került sorra. Tíz előre kiválasztott borremek indult a versenyben, a kóstolásban két helyi kiválóság, Szabó István, a Balatonvin Borlovagrend kancellárja, és dr. Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára is részt vett. A kóstoló bormesterek a tízes mezőnyt négyre szűkítették, s ebben a második körben két fiatal olaszrizlinget és két kései szüretelésű remeklést hasonlítottak össze, így került az első helyre a zánkai Varga Zoltán boralkotása, a 2006-os, kései szüretelésű olaszrizling. Ezzel a bajnokborral ajándékozhatja meg a mester 2010. február 14-én, Bálint napján Budán a Balassi Bálint-emlékkarddal akkor kitüntetendő magyar költőt és külföldi műfordítót. Az európai irodalmi díjat jövőre a XIV. alkalommal adják át.

A Balassi-kard Rizling alkotójának nevét a Hal- és borünnep záró rendezvényén a főszínpadon jelentette be Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának titkára. A győztes Varga Zoltánt nagy tapssal köszöntötte a közönség. Értékelést a borról Szabó István, a Balatonvin Borlovagrend kancellárja mondott. A szakember rávilágított: a csúcsborok bajnokságán többek között azért győzött a Lídia Borház versenybora, mert ezt a nedűt akár tíz év múlva is felbonthatja a díjazott irodalmár: akkor is csúcsbort talál majd a palackban.

Az eredményhirdetés után a színpadon az Operaházy Borlovagok énekegyüttese – köztük a Tinódi-lantos Kuncz Lászlóval – egy Balassi-strófát adott elő, benne a híres verssorral: Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk. A közönség örömmel ünnepelte az énekművészeket.

A Balassi-kard védjegyű csúcsbort az idén az ötödik alkalommal választották ki, eddig Tóth Sándor Főbora, Dula Bence Bikavére, Szende Gábor Kékoportója és Dobosi Dániel Kéknyelűje viselhette a költői érdemjelet.


Balassi-kard Kéknyelű Szentantalfáról

Országos sikert ért el a szentantalfai Dobosi Dániel. A bormester Kéknyelűje nyerte meg a reneszánsz év kéknyelű borokból össszeállított Balassi-kard borseregszemléjét, így bora viselheti a Balassi-kard Kéknyelű védjegyet.

Ezt az italt kapják borjutalomként az európai irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard győztesei: az idén a magyar Tari István költő és a mongol Davaahu Ganbold műfordító. A Bálint napi nemzetközi díjkiosztáson Budán a bormester szóban is bemutathatja alkotását a közönségnek.

A Balassi-kard Kéknyelű kilenc, a badacsonyi Kéknyelű-verseny kiválasztott bor közül győzött, a vakkóstolást január 15-én az óbudai Selyemgombolyítóban tartották. A testület Módos Péter borakadémikus elnökletével döntött, a zsűriben közreműködött Zelnik József a Magyar Bor Akadémia alelnöke is. Dobosi Dániel bora az 1. sorozat 1. boraként kóstoltatott meg, erről a pozícióról ritkán kerül ki győztes bor, mégis az erős mezőnyben bajnok lett.

Ez a negyedik Balassi-kard védjegyű bor Tóth Sándor Főbora, Dula Bence Egri hegybíró bora Bikavére, és a villányi Szende Gábor Kékoportója után.Nemzetrészeket köt össze

a Balassi-rajzverseny

Szováta, Budapest Császártöltés Jánossomorja, Sajólád – és még egy sor magyar település fiataljai indultak a Balassi, a természet szerelmese című rajzversenyen.

Deák Szabolcs VI. osztályos, Szováta

Tanára: Máthé Réka

Gulyás Levente, VI. osztályos, Budapest

Néri Szent Fülöp Katolikus Iskola

Tanára: Simonyiné Zentai Mária

Az eredményhirdetés a Balassi-kard honlapján olvasható.

Művészeti szenzáció: Balassi-mise
Az európai kulturális élet izgalmas újítása: Balassi-miséhez ad zenei hátteret a Misztrál együttes és Kobzos Kiss Tamás Tinódi-lantos énekművész a Bálint nap előestéjén Budapesten.

A civil Magyarország az államtól függetlenül is fényezi a reneszánsz évet: Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. jubileumát. A Misztrál egy korábbi ünnepi esztendőre, Balassi születésének 450. évfordulójára adta ki a Mezőn széllel járók című nagylemezt, az anyagban néhány istenes verssel. A mostani misén elsősorban ezek az istenes versek csendülnek fel, ám Kobzos Kiss Tamás felkérése azt sejteti, hogy meglepetéssel is készül a különleges istentiszteletre az együttes.

A reneszánsz költő strófáit a Bálint nap előestéjén, február 13-án, szerdán Zuglóban, a Kassai téri Szentlélek templomban a Balassiért és a Bálintokért felajánlott mise keretében mutatják be a muzsikusok. Az este fél 7-kor kezdődő istentiszteletre a fiatalos szellemiségű, európai értékrendű, a reneszánsz irodalmi, zenei, művészeti kincseket szerető embereket várják a szervezők.
PRÉSHÁZ ● MOLNÁR PÁL ● BUDAPEST